DOWNLOAD PDF
Pobierz wszystkie prezentacje 
DZIEŃ 1 – środa – 16 maja 2018
13:00 ➤ |
Przyjazd Uczestników i obiad
|
|
|
14:00 ➤ |
Rejestracja |
||
15:00 ➤ |
Ceremonia otwarcia |
Aleksander Poreda
|
|
Sesja 1 ➤ Innowacje surowcowe i technologiczne
|
|||
15:15 ➤ |
Wprowadzanie do piwa smaków drewnianych przez wykorzystanie ekstraktów drzewa dębowego |
Gert de Rouck
|
SUROWCE I TECHNOLOGIE |
15:40 ➤ |
Wpływ procesu słodowania na zieloną soczewicę i jej przydatność do wytwarzania brzeczki |
Jonas Trummer
|
SUROWCE I TECHNOLOGIE |
16:05 ➤ |
Procesy klarowania obniżające zawartość białek i peptydów glutenowych – produkcja piwa bezglutenowego |
Anneleen Decloedt
|
SUROWCE I TECHNOLOGIE |
16:30 ➤ |
Prezentacja firmy ECOLAB |
Sponsor |
SUROWCE I TECHNOLOGIE |
16:45 ➤ |
PRZERWA TECHNICZNA |
||
17:05 ➤ |
WARSZTAT PRAKTYCZNY (1):Ocena jakości sensorycznej słodu |
Boris Gadzov
|
SUROWCE I TECHNOLOGIE |
18:15 ➤ |
Czy drożdże suszone są gotowe do użycia bez rehydratacji? |
Yves Gosselin
|
SUROWCE I TECHNOLOGIE |
18:30 ➤ |
Równoczesne oznaczanie ekstraktu alkoholu, dwutlenku węgla i innych parametrów piwa przy użyciu PBA-B |
Łukasz Burchacki
|
SUROWCE I TECHNOLOGIE |
18:40 ➤ |
Prezentacja firmy PureMalt |
Cezary Góral, Biochem-Art |
SUROWCE I TECHNOLOGIE |
18:50 ➤ |
SESJA POSTEROWA |
||
19:10 ➤ |
WSPÓŁPRACA & NETWORKING
|
sponsorowane przez
|
|
19:30 ➤ |
KOLACJA ŻYWIECKA w Karczmie na Kocierzu
|
![]() |
DOWNLOAD PDF
Pobierz wszystkie prezentacje 
DZIEŃ 2 – czwartek – 17 maja 2018
Śniadanie od 7:00 w Karczmie na Kocierzu
Sesja 2 ➤ Mikrobiologia
|
|||
10:00 ➤ |
Czynniki wpływające na fermentację brzeczki i ocena przebiegu fermentacji |
Magda Costa
|
MIKROBIOLOGIA |
10:15 ➤ |
Nietypowe drożdże w produkcji piwowarskiej – czyli winiarz w browarze |
Paweł Satora
|
MIKROBIOLOGIA |
10:35 ➤ |
Ocena zdolności fermentacyjnych drożdży z rodzaju innych niż Saccharomyces. Torulaspora delbrueckii jako organizm modelowy |
Maximilian Michel
|
MIKROBIOLOGIA |
10:55 ➤ |
Wtórne zakażenie piwa bakteriami Pectinatus i innymi bezwzględnymi anerobami |
Dagmar Matoulkova
|
MIKROBIOLOGIA |
11:15 ➤ |
PRZERWA KAWOWA |
![]() |
|
11:30 ➤ |
“Better Brewing” – wykorzystanie mikroskopii mobilnej i przetwarzanie danych w chmurze
|
Katja Schulze
|
MIKROBIOLOGIA |
11:50 ➤ |
Nowe metody monitorowania zakażenia piwa bakteriami i drożdżami na bazie New Real Time-Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) |
Daniel Gerhards
|
MIKROBIOLOGIA |
12:05 ➤ |
Wpływ wilokrotnego użycia drożdży na stężenie związków lotnych w piwach dolnej fermentacji |
Sasa Despotovic
|
MIKROBIOLOGIA |
12:25 ➤ |
PRZERWA KAWOWA |
![]() |
|
Sesja 3 ➤ Stabilność Sensoryczna
|
|||
12:45 ➤ |
WARSZTAT PRAKTYCZNY (2):FlavorActiV & Bruker warsztat oceny świeżości piwa |
Boris Gadzov & Mangethe Zwane
|
STABILNOŚĆ SENSORYCZNA |
13:45 ➤ |
Wpływ słodu i procesów warzelni na stabilność sensoryczną piwa – w pogoni za aldehydami starzenia |
Weronika Filipowska & Maciej Ditrych
|
STABILNOŚĆ SENSORYCZNA |
14:10 ➤ |
Wpływ procesu prażenia słodu na zdolność do usuwania jonów żelaza i miedzi w procesach warzelni |
Marcus Pagenstecher
|
STABILNOŚĆ SENSORYCZNA |
14:25 ➤ |
Ocena chelatorów jonów metali w roztoworach buforowych symulujących brzeczkę i piwo |
Tuur Mertens
|
STABILNOŚĆ SENSORYCZNA |
14:40 ➤ |
OBIAD w Karczmie na Kocierzu |
![]() |
|
Sesja 4 ➤ Innowacje w surowcach i technologiach
|
|||
16:00 ➤ |
Ocena sensoryczna chmielu |
Maciej Chołdrych
|
SUROWCE I TECHNOLOGIE |
16:20 ➤ |
Chmiel – różne techniki skutecznego dodawania |
Andreas Faustmann
|
SUROWCE I TECHNOLOGIE |
16:40 ➤ |
Występowanie β-myrcenu i alkoholi monoterpenowych podczas fermentacji |
Korbinian Haslbeck
|
SUROWCE I TECHNOLOGIE |
17:00 ➤ |
PRZERWA KAWOWA |
![]() |
|
17:20 ➤ |
Jerzy Czernia
|
SUROWCE I TECHNOLOGIE |
|
17:35 ➤ |
Warzenie ze słodu zielonego: rozwój procesu i wymagania techniczne procesu wydajnego pod względem zużycia wody i energii z pominięciem suszenia słodu |
Celina Dugulin
|
SUROWCE I TECHNOLOGIE |
17:50 ➤ |
Piwo bezalkoholowe: produkt browarniczy przyszłości? |
Jeroen Bauwens
|
SUROWCE I TECHNOLOGIE |
18:10 ➤
|
Rola filtracji membranowej w browarnictwie przyjaznym dla środowiska |
Rik Schuurman Pentair |
SUROWCE I TECHNOLOGIE |
18:30 ➤ |
Podsumowanie XIX SzTF
|
Aleksander Poreda
|
|
19:00 ➤ |
WSPÓŁPRACA & NETWORKING
|
sponsorowane przez
|
|
19:30 ➤ |
KOLACJA w Karczmie na Kocierzu
|
![]() |
DOWNLOAD PDF
Pobierz wszystkie prezentacje 
Dzień 3 – piątek – 18 maja 2018
Śniadanie od 7:00 w Karczmie na Kocierzu
9:30 ➤ |
WARSZTAT PRAKTYCZNY (3):Wykorzystanie aparatu LUNA FY do automatycznego liczenia komórek drożdży |
Marek Michałowski
|
|
12:00 ➤ |
Zwiedzanie Browaru Żywiec |